Blindflens: Afsluiten van een pijpleiding

Een blindflens, of blinde flens (in het Engels een blind flange), is een cirkelvormige stalen plaat met meerdere boutgaten erin. De blindflens heeft meerdere toepassingen, maar wordt voornamelijk gebruikt voor het afsluiten van pijpleidingen. Als een pijpleiding het eindpunt heeft bereikt en niet verbonden hoeft te worden aan een andere pijpleiding, moet deze afgesloten worden. Anders kan de vloeistof of het gas ontsnappen. Met flensbouten kan de blindflens aan de pijpleiding worden gemonteerd.

Blindflens

Waar moet ik op letten bij een blindflens?

Allereerst moet er gekeken worden naar de maat blindflens, ofwel blinde flens, die nodig is voor het afsluiten van een pijpleiding. De exacte afmetingen van elke blindflens kunt u vinden op de desbetreffend productpagina. U kunt bij Steekpan B.V. kiezen voor blindflenzen met DIN en ANSI verbinding. De Europese standaard voor aansluitingen van pijpleidingen is DIN. Voor Amerikaanse aansluitingen geldt de standaard van ANSI. Indien u niet zeker weet welke aansluiting u nodig heeft, raadpleeg altijd een expert. Ons team staat altijd voor u klaar om u te helpen met technische vragen, dus schroom niet om contact met ons op te nemen.

Vervolgens is het van belang dat de blindflens veilig en correct wordt aangesloten op de pijpleiding. Draag altijd beschermende kleding en zorg dat er geen risico van ontsnapping van vloeistof of gas bij het monteren of demonteren van een blindflens is. Zorg er ook voor dat de flensbouten goed zijn ingevet om het monteren van de blindflens zo soepel mogelijk te laten gaan. Laat blindflenzen en andere flenzen altijd monteren door vakmensen die beschikken over de juiste certificering, zoals een VCA! Hierdoor verkleint u de kans op ongevallen of verkeerde montage.

Blind flange