Flensveiligheid

Flensveiligheid zorgt ervoor dat u veulig kunt werken aan geflensde verbindingen. Met ons unieke SafeFlange garandeert u het ongeoorloofd verwijderen van (Steek) flenzen door Lock out en Tag out (LoTo) van de flens.

Onlangs heeft Stichting Compliance Experts haar eerste magazine uitgegeven om het bewustzijn over compliance te vergroten. Hierin ook een bijdrage van Gijs Uit Beijerse van Steekflens.nl.

Een ontbrekende steekpan of een aanwezige steekpan die er niet hoort te zitten kan ernstige gevolgen hebben. Nu kun je er wel voor zorgen dat je personeel goed is opgeleid, dat er effectief toezicht aanwezig is en dat op controles altijd tijdig beheersmaatregelen volgen. Dat wil niet zeggen dat alle fouten voorkomen kunnen worden. Hoe goed je organisatie ook in elkaar steekt, stops en onderhoud blijft mensenwerk en waar gewerkt wordt maakt men fouten. In de praktijk zien we maar bij weinig bedrijven dat heldere procedures zijn vastgelegd waaraan Flensmanagement kwalitatief moet voldoen. Steekpan.nl heeft in samenwerking met Compliance Solutions een Flenscomplianceproces opgesteld. Trainen en opleiden blijft belangrijk, maar het is ook fijn wanneer een ongewenste situatie fysiek onmogelijk gemaakt wordt.

Vergelijk dit met autorijlessen en vangrails. Door goede rijlessen en een uitgebreide examinering zorgt men ervoor dat de automobilist zo goed voorbereid mogelijk de weg opgaat. Door dit goed te doen, worden veel ongelukken voorkomen. Echter, wanneer het alsnog misgaat, al dan niet door schuld van de automobilist, dan hebben we graag dat er fysieke barrières zijn die ernstige gevolgen inperken. De vangrail is hier een voorbeeld van. Idealiter zou deze nooit nodig moeten zijn, maar als het fout gaat biedt hij een fysieke barrière tegen ergere gevolgen.

Zo benaderen wij ook de veiligheid in de industrie en dan in het bijzonder de veiligheid rondom Steekpannen. Wij hebben hiervoor het programma Flens-management opgezet. In dit artikel beschrijven we vijf methodieken en producten die voor, tijdens en na de uitvoering een fysieke barrière bieden tegen noncompliance.

Sprayguards

Weet u wat er gebeurt als er een pakking “uitgeblazen” wordt? Aan welke gevaren worden uw medewerkers blootgesteld als dit in hun nabijheid gebeurt? Voorkom letsel door wegspuitend of druppend medium. Gebruik een sprayguard om te voorkomen dat uw product ongecontroleerd in het rond spuit.

Entry Blocker

Een mangat dat niet betreden mag worden omdat het apparaat (nog) niet is vrijgegeven wordt vaak met rood/wit lint afgesloten. Wij bieden u de EntryBlocker. Zowel in staal als in kunststof vormt deze een harde blokkade. Het voordeel van de kunststof barrier is dat deze bij een calamiteit van binnenuit (met licht geweld) verwijderd kan worden. Het mangat kan dus dienst blijven doen als vluchtweg!

 

De Safe Flange

Wij bieden u de SafeFlange™. Een harde beveiliging op uw flensverbinding. Met de SafeFlange™ voorkomt u dat een (steek)flensverbinding per ongeluk wordt geopend waardoor personeel dat aan de veilige kant van de steker werkt alsnog bloot komt te staan aan schadelijke stoffen. Ook kunt u de SafeFlange™ aanbrengen op flenzen die niet geopend mogen worden. Hiermee voorkomt u dat de verkeerde flens geopend wordt met alle milieuschade tot gevolg.